Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biológiai szűrőanyagok

Biológiai szűrőanyagok

A biológiai szűrőanyagoknak nagyon tág a témaköre, és az hogy mit is nevezünk valójában biológia szűrőanyagnak. A biológiai szűrőanyag felülete olyan hogy minél nagyobb területen tudjon elhelyezkedni (megtapadni) rajta a valódi szűrést végző baktérium „had”. Ezek a baktériumflórák általában nitrifikáló baktériumokból épülnek fel. A nitrifikáló baktériumok a vízben lévő szerves törmelékkel, bomlástermékekkel (elhalt levél, halkaki, el nem fogyasztott eleség, sbt.) táplálkozik, és azokból a növények számára fontos tápanyagokat készít. Tehát nagyon jó szolgálatot tesznek a víznek és a halaknak egyaránt. Ezeket a baktériumokat beoltás nélkül is bevisszük az akvárium vizébe a halak és a növények által, de érdemes számukat gyarapítani boltban kapható flórákkal (SERA NITRIVEC; TETRA BACTOZYM) főleg vízcsere után.
A baktériumflóra nemcsak a szűrőben hanem a talajban is megtapad ezért érdemes a talajba is tenni olyan szemcsés felületű köveket amin megtapadhatnak a mikroszkopikus víztisztítók. Valójában egy biológiailag tökéletesen működő akváriumba nem kellene semmilyen felszerelés csak egy lámpa és a hidegebb napokban egy fűtőre. Ezt az egyensúlyt közelítik meg a nano akváriumok, de ott is sokban szűrő üzemel. Tökéletes biológiai egyensúly beállítása szinte lehetetlen egyszerű otthoni körülmények mellett. Ezért gazdagodnak meg a szűrőt, légpumpát, vízkezelőket és további cuccokat termelő cégek. Ennek az írásnak az lenne a lényege, hogy hogy lehet a vásárolt vagy éppen egy saját kezűleg készített szűrőt feltölteni értéketlennek tűnő anyagokkal, amikkel kristálytiszta vizet tudunk előállítani.
 
Olcsó és nagyon jó szűrőanyag például a sóder kis és nagy szemcseméretbe egyaránt. Talajba helyezhető vagy magában talajnak használható a folyami homok mint szűrőanyag. Már egy kicsit költségesebb, de annál jobb megoldás a durva felületű porcelándarabkák, vagy esztétikusabb megoldása a boltokban kapható porcelángyűrű. Lehet szűrőanyagként használni a Badacsonyban szedhető felaprózott lávakövet vagy több boltban beszerezhető bazalt tufát, ami egyfajta lávakő de mégis másabb. Nagyon költséges, de talán a legjobb szűrőanyag a TETRA cég által forgalmazott biolabdák, amik speciális kialakításuknak köszönhetően szinte „vonzzák” a jótékony hatású baktériumokat. Hasznos baktérium tapad szinte minden szűrőszivacsra. Biológiai szűrőanyagnak nem is de mikrokémiai szűrőanyagnak nevezhető az aktívszén, amely hatalmas megkötő képességével megköti a méreganyagokat és a vegyi anyagokat. Ilyen módon működik az úgynevezett zeolit is, amit csak kevés ember ismer és használ. Ez egyfajta kőzet, amely alumínium és szilícium atomok építenek fel. Méreganyagmegkötő hatása az aktívszénével vetekszik. Megszűri a káros baktériumokat és a vizet is lágyítja. Ioncserélésnél és molekulaszintű vízszűrésre használják az iparban és már pár centis rétegben képes a radioaktivitást megállítani. Egyfajta tápanyagraktár és vízmegkötő anyag, illetve a porának elfogyasztása a halak emésztésére jó hatással van.
 
Hirtelenjében ennyit tudtam összeszedni a fejemből a biológiai szűrőanyagokról, de szerintem ez elég, ahhoz hogy egy jól működő szűrűt építsetek.