Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CO2 előállítás és beoldás

CO2 előállítás és beoldás

A CO2 a növényeink számára nélkülözhetetlen mert tápanyagokat állít elő magának belőle és közben oxigént juttat a légkörbe mindeni nagy örömére :D. Nincs ez máskép a vizinövényeknél sem csak ők a halaknak tesznek jót. Kereskedelmi forgalomban rengeteg féle CO2 reaktort, diffúzort és különféle minőségű CO2 gázt. Nyugodt szívvel állíthatom midegyik ára készletben több 10000 Ft. Az én megoldásom alig 300 Ft + némi szabadidő.

A CO2 előállítás alapjábanvéve nem olyan nagy gondolkodást igényel: a hordóban forró bor CO2 állít elő tehát eléglenne azt felfogni és a vízbe oldan. De ez nevetséges lenne és, ami azt illeti nincs minden héten must. Ezért én ezt egyszerűbben megoldottam. Utánanéztem milyen folyamat megy ott vébe és a következőt találtam: Az élesztő baktériumok a szőlőcukrot bontják le és a reakció végén alkohol és CO2 keletkezik. Ezekből levonjuk a következtetést. Cukros víz + sütőélesztő = alkohol + CO2.

Az én CO2 előállítóm 2 db használaton kívüli pet palack némi gumicső, egy csap és egy habkőporlasztó.

A szerkezet felépítése úgy történik, hogy az egyik üveg kupakját 1 helyen, még a másikat 2 helyen kell átfurni.

 

 

20111015592.jpg

Így néz ki beüzemelve 

20111015591.jpg

 Az egylyukuba termelődik a másikba szűrődik a CO2

A képen minden látható, de az nem hogy az egyfuratu üvegből a kétfuratuba menő cső az üveg aljáig megy és a tetején a másik csövön távozik a CO2 kettő a porlasztó felé. A második cső feladata a keletkező gáz megszűrése és egyfajta buborékszámlálóként is működhet, de mindenképpen szükséges.

 

Még nem esett szó az eggyes üvegek tartalmáról. Az előállító üvegbe (a porlasztós megoldásnál) A Dr Otker instant éleszőjéből egy egész zacskó kell. A másik összetevő a cukor ebből annyi kell hogy a képen látható THEODORÁS üvegnek a cimke oljáig meg legyen töltve. Ezt langyos vízzel felöntjük a képen látható szintig (szürkés rész). Az instant élesztő helyett alkalmazható a sárga zacsós BUDAFOKI élesztő is ennek  a fele kell a mennyiséghez. A szerkezet az instant élesző esetében néhány óra múlva már termeli a CO2-t ,ez az idő a BUDAFOKI megoldásnál kb 10-15 perc. Ezzel az összetevő mennyiséggel kb 1 hétig működik +- egy-két nap, ami a hőmérséklettől függ.

 

CO2 beoldás reaktorral

 

Az előzőkben már szóltam az előállításról és az egyszerű beoldásról, de aki egy kicsit komolyabban gondolja ezt, annak egy költségtakarékosabb és jobb beoldást is tudok mutatni ami már 2-3000 Ft-ból megoldható. Ha folyamatos vízmozgást szeretnénk az eredeti szűrőnkkel, akkor vásárolnunk kell egy másik egyszerűbb szűrőt. Mindenképpen olyan legyen ez hogy lehessen levegőporlasztást csinálni.

A szerkezethez kellesz még egy kisebb pl energiaitalos doboz, kb 30 cm átlátszó gumicső amely pontosan illeszkedik a vásárolt szűrő kivezetésére, és egy kis darab akváriumi szűrőszivacsra (nagy szemcseméretű).    

20110122133.jpg

Az elkészült szerkezet

 A vastagabbik gumicsövet rá kell húzni a szűrő kivezetésére és visszavezetni az dobozba. én ezt kisméretű slagösszekötővel oldottam meg. A CO2 pedig a vékony csövön kerül bevezetésre, ami pedig eljut a dobozba. A szivacsot helyezzük  a doboz belsejébe, mert ez hivatott a vizet lassítani és a CO2 buborékokat megtartani. Az energiaitalos dobozt egy dróttal egy gumitappancshoz rözitettem, amivel a falra lehet tapasztani. Azért drót mert az általában vasból van és ha oldódik egy kevés a vízbe a növények szebbek lesznek tőle. A szerkezet hibátlanul működik és szerintem a CO2 beoldás szinte 100%-os. Probléma lehet, ha a motor szivacsa eltömődik akkor a CO2 képes visszatolni a vizet a csövön ezért érdemes a gázfejlesztőhöz egy visszacsapó szelepet tenni a kellemetlenségek elkerűlése végett. 

Szerintem ennél kedvezőbb áru és jobb hatásfokú megoldás szerintem nem létezik, és remélem ha elkészited a növényeid már a szerkezet láttán is azonnali növekedésnek indulnak.

Pár hasznos tanács!!!

1. A CO2 termelő üveg térfogatát növelve az életartama is növelhető, mert a vízben jobban eloszlik az élesztő által termelt alkohol, tehát kisseb százalékban lesz jelen. Ez azért fontos mert az éleztőbaktériumok csak 13t% alkoholt viselik el, felette elpuztulnak.

2. Ha mégis boltban kapható porcelán diffúzort vásárolnánk, azt is működtethetjük erről, de ekkor vigyáznunk kell hogy az előállító edények tetejét tökéletesen szigeteljük, a csatlakozásoknál. A nyomás elérése nehéz lehet, ezt egy közbeiktratott légpumpával gyorsan elérhetjük, de ekkor egy T elágazást be kell iktatnunk hogy a nyomás megmaradjon. Az esetleges balesetek elkerülése végett fontosnak tartok a porlasztó előtt közvetlen egy viszacsapó szelepet beépíteni.