Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CoreGo külsőszűrő

DIY külsőszűrő

2011 januárjában ép pénteken hazaérve a suliból eszembe jutott milenne ha... építenék egy külsőszűrőt az akváriumomba. De ez a gondolatmenet itt abbamardat mert mennem kellett a boltba mert nem volt tej meg kenyér. Úgy két hónappal később egy koratavaszi horgászat alatt ez újra eszembe jutott. Hazatérve egy bögre meleg tea mellet elkezdtem rajzolgatni egy lapra és nem valami egyszerű szerkezet lett a végeredmény,de a papírt átadva édesapámnak,ő egyböl néhány javítást eszközölt. Láttam hogy nem beszél hülyeséget az öreg így egy új rajz elkészítése mellet döntöttem. Az új tervekre rábólintott és jöhetett volna a megvalósíás, de még meg akartam kérdezni egy nagy becsben tartott barátomat Gombás Sándort, aki már 40 éve az akvarisztika berkeiben mozgott, hogy mi a véleménye a tervekről és szerinte megvalósítható-e a szerkezet. Mindent rendben talált és mégy egy használaton kívüli RESUN 3800L -es szűrőt is adott hogy próbáljam ezt beleépíteni mert ez, a szavaival élve "bikaerős". A megvalósításra, gazdasági okok miatt, csak a nyár közepén július végén került sor, de a sok mese után lássuk a szerkezetett.

A szűrő háza a strapabíróság végett 4 mm vastag magasnyomást tűrő narancssárga PVC csőböl készűlt. A PVC cső 16 cm átmérőjű és 60 cm magas. A méretek hallatán egy óriási szerkezetet képzelünk el, ami így is van, a szűrő belső térfogata ~ 12 liter.

 

 Az elkészült szűrő

Az elkészült szűrő 

Talán a legsarkalatosabb pont a cső tökéletes szigetelése, ami nélkül nem lehet használni. Néhány tanácsot kértem az egyik vízszerelő ismerőstől aki ezt a megoldást ajánlotta. A cső egyik vége szabvány záródugót kapott, a másik vége pedig agy toldóelemet és abba az előzőkben leírt záródugót. A záródugók és a toldóelem is kétrészek gumitömítést kapott, amely 10 bar nyomásra hitelesített minimum.

Második lépében a szivattyu  áramellátása a legfontosabb. Az én motorom a szűrőház aljában kapott helyet és az áramellátása egy tömszelence behelyezésével lett megoldva.

20110707485.jpg

A tömszelencét azért felülre kellet tenni mert az oldalfal túl vastag és hengeres a cső, és így nem szigetelt volna tökéletesen. Ennek ellenér hogy a tetején van a PVC falvastagsága miatt a normál tömítés helyett egy rossz biciklibelsőből vágott karika lett a tömités, de így is tökéletesen szigetel.

 Harmadiknak azt kellett megoldani hogy jusson a víz a szűrőbe. Az én megoldásom egy egyszerű fizikai elven alapszik, az akváriumvíz egy csövön a lentebb lévő szűrőbe folyik. A becsatlakozást egy homemade PVC csőelemekből készült.( 1 DB derékszögelem és 2 DB menetes csatlakozó és hogy ezek egybemaradjanak KB 15 cm 20-as PVC csődarab amelyeket VINILFIX -el ragasztottam össze. Hasonlóképpen csinálta a kivezetést is, de ott a sziattyuból vezettem a vizet kifele és vissza egy csövön az akváriumba. A RESUN szivattyu teteje eltávolítható, így azt is beleépítettem a kivezetésbe.

 

20110707488.jpg

Jól látható ,hogy a szigetelés a legfontosabb!!!

20110713494.jpg

A motort a tartály aljára helyeztem és jól látható a motor helye és annak csatlakozása. A fehér lapocska megakadálozza hogy a szűrőanyag belefollyon a ház alsó részébe. A víz gondtalan áthaladását egy nagyobb és rengeteg kisseb lyuk segíti elő. A pirossal megjelölt helyen jut fel a kábel a tömszelencéhez onnan pedig a 220-ba. A motor csendesebb működése érdekében krumpliszsákkal béleltem ki a motor körűli hézagot.

20110713495.jpg

A fehér lapka (ami egy ételes alja :D) válaszfalként szolgál a motor és a szűrőanyagok közt.

A szűrés biológiai, mechanikus és vegyi úton történik. A szűrő alján egy HYDOR PRIME 20-as szivacsa van egy kis perlonvattával körbetekerve. Felette 2 ujjnyi SERA perlonvatta. Azt követi kb 30 cm vastagságban kerámiagyűrű. A tetején 1 kg aktívszén és 1/2 kg zeolit, majd 1 kg bazalt tufa és 1 kg lávakő. A rétegek közt mindenhol egy ujjnyi perlonvatta és a tetején ismételten vatta de 5 cm vastagságban és végül a záródugó a cső végére. 

 

 

20111013589.jpg

Már működés közben  a szerkezet!!! :D 

 

Kívánom, hogy ha belekezdessz az építésébe akkor sikerüljön befejezni, és leld örömöd a tiszta vízben úszkáló halacskákban!!

Ha kérdésed lenne, keress nyugodtan az alábbi e-mailcímen!

kordovan.marci@windowslive.com