Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha nem tiszta a vized (pár jó tanács)

A kristálytiszta víz receptje

Ha kristálytiszta vízen álmodozunk nem szabad akváriumunkat elhanyagolni és hagyni hogy az algák és a moszatok elszaporodjanak benne. Ennek fő oka a nitrit szint emelkedése, amely ellen a folyamatos heti rendszerességgel történő vízcserét jelent. Több akvarisztikai újságban olvasható a heti akár 50 %-os vízcsere, ami szerintem sok, mert ha egy akvárium biológiai felépítése, tehát megvannak benne a hasznos baktériumflórák. A biológiai a kulcsszó, mivel a természetben sincs minden héten leeresztve a Tanganyika tó félig aztán újra feltöltve. A vize ennek ellenére kristálytiszta, és a halak is jól érzik magukat benne.

 
Levonva a következtetéseket az előző pár sorból, azt mondhatjuk, hogy a víz átlátszóvá tételét nem az állandó vízcsere segíti elő hanem a vízben élő apró mikrobák és alacsony rendű szervezetek.
 
Ezen lények betelepítése nem olyan nehéz manapság, mivel sok akvarisztikai üzlet polcán megtalálható a sokak által ismert pl.: SERA NITRIVEC. A vízbe belenyomjuk a megfelelő mennyiséget és azt hisszük ezzel kész is vagyunk, de ez nem igaz. A baktériumflórák a vízbe kerülésük után még nem csinálnak semmit. Meg kell tapadniuk egy felületen és csak utána képesek feladatukat ellátni. A takarítóin megpróbálnak a vízben már élő baktériumflórák mellé beköltözni, akiket már tudatunkon kívül betelepítettünk a halak bélrendszerében, vagy a növények levelein.